İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Para Bülten Yaşam Gönül Tekin Kimdir? Nerelidir? Prof. Dr. Gönül Tekin kaç yaşında?

Gönül Tekin Kimdir? Nerelidir? Prof. Dr. Gönül Tekin kaç yaşında?

Cumhurbaşkanlığı "Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni"nde Prof. Dr. Gönül Tekin bilim kültür ödülünü kazanması hakkındaki aramaları hızlandırdı. Peki, Gönül Tekin Kimdir? Nerelidir? Prof. Dr. Gönül Tekin kaç yaşında?..

Cumhurbaşkanlığı "Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni"nde Prof. Dr. Gönül Tekin bilim kültür ödülünü kazanması hakkındaki aramaları hızlandırdı. Peki, Gönül Tekin Kimdir? Nerelidir? Prof. Dr. Gönül Tekin kaç yaşında?..

"Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni"nde ödüle layık görülen isimleri açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Prof. Dr. Gönül Tekin ve Prof. Dr. Günay Kut'a bilim kültür ödüllerimizi tebliğ ediyoruz. Edebiyat ödülünü bu yıl Sayın Fatma Karabıyık Barbarosoğlu'na tevdi ediyoruz. Bu yılki müzik ödülümüzün sahibi Ahmet Özhan oluyor. Tiyatro dalındaki ödülümüzü bu yıl Sayın Turan Oflazoğlu'na takdim ediyoruz. 25 yılını Atatürk Kitaplığı'na vakfeden şimdilerde Sultan Abdülhamid Han'ın kurduğu Türkiye'nin ilk devlet kütüphanesi olan Beyazıt Kütüphanesinin Müdürlük vazifesini yürüten Ramazan Minder'e kütüphanecilik ödülümüzü tevdi ediyoruz. Bu yılki zanaatkar ödülümüzü Sayın Salih Balakbabalar'a takdim ediyoruz. Bu yılki vefa ödülümüzün sahibi Türk sinemasının usta ismi Halit Refiğ oldu" diye konuştu.

Gönül Tekin Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşında?

Türklük Bilgisi Araştırmaları dergisinin editörlüğü sayesinde Gönül Tekin, Batı dünyasında Türkoloji çalışmalarının Türkçe dilinde yapılmasının önünü açmıştır. Akademik çevrelerde büyük bir etki yaratan bu dergi, Türkoloji alanında yeni bir bakış açısı kazandırmıştır.

Gönül Tekin kimdir?

Gönül Alpay Tekin, Türk edebiyat profesörü ve türkologdur. Özellikle eski Türk edebiyatı, Osmanlı Türkçesi, Çağatayca ve Özbekçe üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Türkoloji alanında dünyaca ünlü bir akademisyen olan Tekin, hem Türkiye'de hem de yurt dışında önemli eserler ortaya koymuştur.

Gönül Tekin nerede ve ne zaman doğmuştur?

Gönül Tekin’in doğum yeri ve tarihi kaynaklarda açıkça belirtilmemiştir. Ancak 2024 yılı itibarıyla aktif bir şekilde akademik çalışmalara katkı sağlamaktadır.

Eğitim hayatı nasıldır?

Gönül Tekin, 1961 yılında İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nden mezun olmuştur. Ardından, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde asistan olarak çalışmaya başlamıştır. Doktorasını ise Kaliforniya Üniversitesi’nde (UCLA) Andreas Tietze, Janos Eckmann ve Gustave E. von Grunebaum gibi önemli isimlerle çalışarak tamamlamıştır. 1968 yılında Türkiye’ye dönerek “Ali Şîr Nevaî, Ferhud ü Şirin” başlıklı teziyle doktora unvanını almıştır.

Akademik kariyerinde hangi kurumlarda çalışmıştır?

Gönül Tekin, Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde çalışmış, daha sonra eşi Prof. Dr. Şinasi Tekin ile birlikte Harvard Üniversitesi Yakındoğu Dilleri ve Medeniyetleri Bölümü’ne geçmiştir. Burada Osmanlı Türkçesi, Çağatayca ve Özbekçe dillerinde dersler vermiştir. Ayrıca 1996 yılında Harvard-Koç Üniversiteleri iş birliğiyle Ayvalık’ta Osmanlıca Yaz Okulu’nun kurulmasında öncülük etmiştir.

Hangi ödülleri almıştır?

Gönül Tekin, 2024 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüştür. Bu ödül, onun Türk edebiyatı ve kültürüne yaptığı eşsiz katkılarının bir göstergesidir.

Gönül Tekin’in eşi kimdir?

Gönül Tekin, eski Türk edebiyatı profesörlerinden Prof. Dr. Şinasi Tekin ile evlidir. Çiftin İbrahim Hakkı Durali Satılmış Tekin adında bir oğlu bulunmaktadır. Eşiyle birlikte akademik yayıncılık ve araştırma alanında ortak projeler yürütmüştür.

Türkolojiye katkıları nelerdir?

Gönül Tekin, yüzlerce makale, kitap ve akademik yayın üretmiştir. “Türklük Bilgisi Araştırmaları” (TUBA) dergisinin uzun yıllar editörlüğünü yaparak, Türkçe’nin Batı’da bir bilim dili olarak tanınmasına katkı sağlamıştır. Ayrıca Ahmed-i Dâ’i, Mevlana, Yunus Emre ve Ali Şir Nevai gibi önemli şahsiyetlerin eserleri üzerine disiplinler arası incelemeler gerçekleştirmiştir.

Hangi eserleri kaleme almıştır?

Gönül Tekin’in başlıca eserleri arasında şunlar bulunmaktadır:

  • “Ali Şîr Nevaî, Ferhud ü Şirin”
  • “Ahmed-i Dâ’i, Çeng-nâme”
  • “Feyzî Çelebi, Şem′ü pervane”
  • “Hayat Ağacı: Makaleler Birinci Kitap”
    Ayrıca, Evliya Çelebi Seyahatnamesi üzerine titiz çalışmaları ve çeşitli akademik dergilerde yayımlanan makaleleri bulunmaktadır.

Osmanlıca Yaz Okulu nasıl kuruldu?

Gönül Tekin ve eşi Şinasi Tekin, uzun yıllar Türkiye’de bir Osmanlıca yaz okulu kurulması için çaba sarf etmiştir. 1996 yılında Harvard Üniversitesi ve Koç Üniversitesi iş birliğiyle Ayvalık-Cunda’da bu okul hayata geçirilmiş ve Gönül Tekin burada eğitimler vermiştir.

Türkoloji ve Batı dünyası arasındaki bağlantıdaki rolü nedir?

Türklük Bilgisi Araştırmaları dergisinin editörlüğü sayesinde Gönül Tekin, Batı dünyasında Türkoloji çalışmalarının Türkçe dilinde yapılmasının önünü açmıştır. Akademik çevrelerde büyük bir etki yaratan bu dergi, Türkoloji alanında yeni bir bakış açısı kazandırmıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *